Onderzoek naar de effecten van gezinstherapie bij suïcidale jongvolwassenen (18 - 25)

De REPAIR studie (Rebuilding Parent young Adult Interpersonal Relationships) is een internationale samenwerking tussen verschillende geestelijke gezondheidszorg instellingen in België en Nederland die zicht richt op het onderzoeken van de effectiviteit van een gezinstherapie, Attachment Based Family Therapy, bij suïcidale jongvolwassenen.

REPAIR: een BeNeFIT studie

BeNeFIT (Belgium-Netherlands Funding of International Trials) is een competitief financieringsprogramma voor zorgprofessionals om grote, multicentrische, gerandomiseerde klinische studies mogelijk te maken om belangrijke gezondheidsvragen te beantwoorden.

Het programma is een samenwerking tussen 2 financiers, het Kenniscentrum Gezondheidszorg (KCE) en ZonMw, de Nederlandse Organisatie voor Gezondheidsonderzoek en Zorginnovatie.

Het REPAIR project is in oktober 2023 officieel van start gegaan en loopt in verschillende Geestelijke Gezondheidszorg instellingen in België en Nederland.

Samenvatting van het onderzoek

Suïcide en pogingen om het leven te beëindigen zijn ernstige problemen onder jongvolwassenen, vooral in België en Nederland, met verwoestende effecten voor de jongvolwassenen zelf en hun families, en aanzienlijke economische kosten. Ondanks dat suïcide de belangrijkste doodsoorzaak is, is er weinig onderzoek gedaan naar behandelingen, in het bijzonder naar gezinsgerichte behandelingen. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) adviseert betrokkenheid van naasten in de behandeling van suïcidaliteit. Echter, zowel in België als in Nederland is er weinig bekend over de effectiviteit van gezinsgerichte behandelingen.

We onderzoeken Attachment Based Family Therapy (ABFT), een gezinstherapie die in Amerika positieve resultaten heeft laten zien bij suïcidaliteit. Hoewel deze therapie al wordt gebruikt in België en Nederland, is het effect ervan op jongvolwassenen nog niet specifiek onderzocht, noch de kosteneffectiviteit ervan. Dit onderzoek omvat 13 deelnemende instellingen in Nederland en België, waaronder ziekenhuizen, Geestelijke Gezondheidszorg instellingen en vrijgevestigde praktijken. We streven ernaar om 142 jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar te behandelen, die kampen met depressieve gedachten, suïcidale gedachten, en/of eerdere suïcidepogingen hebben ondernomen. We onderzoeken of ABFT een significant effect heeft op deze symptomen op lange termijn en of ABFT kosteneffectief is.

Met dit project willen we de beschikbaarheid van psychologische zorg voor jongvolwassenen met een hoog risico op suïcide vergroten. De resultaten kunnen bijdragen aan de vergoeding van specifieke therapeutische behandelingen en zo de toegang tot betaalde hulpverlening verbeteren. Samen streven we naar het ontwikkelen van effectieve interventiestrategieën voor jongvolwassenen, een leeftijdsgroep die helaas nog te vaak over het hoofd wordt gezien in de huidige zorg.

Amsterdam UMC

Arkin Jeugd & Gezin

Kenter Jeugdhulp

GGz Centraal

Levvel

GGz Eindhoven

GGz Oost Brabant

PraxisP

UPC KU Leuven, campus Kortenberg

Praktijk ConnectUs

UGent Centrum Kind en Adolescent

Studentengezondheidscentrum KU Leuven

Amsterdam UMC • Arkin Jeugd & Gezin • Kenter Jeugdhulp • GGz Centraal • Levvel • GGz Eindhoven • GGz Oost Brabant • PraxisP • UPC KU Leuven, campus Kortenberg • Praktijk ConnectUs • UGent Centrum Kind en Adolescent • Studentengezondheidscentrum KU Leuven

Deelnemen aan de studie kan in verschillende instellingen in België en Nederland

Wil je te weten komen welke instellingen meedoen (en waar je dus in behandeling zou kunnen gaan) en waar deze gelegen zijn? Klik dan op de kaart.

Wil je graag deelnemen aan onze studie of heb je vragen over onze studie? Neem dan contact op via de knop hieronder.